Space Projects: Amsterdam Outlet with Thatch-Roofed Hut

A large, triangular entrance greets visitors to the Polspotten store, designed by local studio Space Projects. The store features a curvilinear hut with thatched roofing complemented by terracotta-hued tiles. S-P-A-C-E created a space that combines characteristics of a store and an office. Space Projects founder Pepijn Smit told Dezeen that the outlet was characterised by sharp angles and arches, and that the terracotta-colored walls and flooring were a tribute to traditional pots. Smit pointed to the brand’s initial product, ‘potten’, when referring to the terracotta-hued shades and materials.

Cutouts are used to define the interconnected areas. The shop in Amsterdam’s Jordaan District was designed with a series of open-plan spaces connected by distinct geometric doorways. The gallery entrance is represented by a triangular gap in the timber shelving, with colorful flowerpots arranged in a way that resembles totemic objects. A hut with a curved thatch roof offers a place for people to come together.

The next area has an analogous design, plus a voluminous cream sofa with curved sections and a tall and eye-catching arrangement of pottery.

Deeper exploration of the store reveals Polspotten furniture and candle holders in the style of molten glass next to lit plinths that hold vases in an amorphous shape, varying in color from coral to pastel pink. At the end of a straight, terracotta-tiled entrance is an egg-shaped hut with a light pink doorway. Moreover, an interior covered in thatch, which the studio founder explained is a gathering place for colleagues. Thatch, being a natural material, also absorbs sound, giving the space a gallery-like feel for décor and home goods.

Furthermore, Smit stated that Polspotten’s influence was evident in the store, with its utilization of traditional methods along with a compilation of their newly envisioned archetypes. Space Projects built an acoustic wall next to the hut that was decorated with the “hieroglyphics” of Polspotten products. Therefore, alluding to the gallery-like concept that is present in the entire outlet.

 

Finally, find out more on ArchUp:

Norway’s Oslotre Office Clad with Timber Panels That are Curved

YounghanChung Architects Design for Private Study Space

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *